Sirke Nasıl Yapılır?
05 Temmuz 2024

Sirke Nasıl Yapılır?

Sirke Nasıl Yapılır

Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan sirke, aynı zamanda mucizevi bir şifa kaynağıdır. Farklı türlerde her sirke, ayrı ayrı dertlere deva olmaktadır. Ancak günümüzde sirkede de fabrikasyona geçilmiş ve insanlar hazır ürünlere yönelmiştir. Bu durum, bizlerin bu muazzam şifa kaynaklarından yeterince faydalanamamasına neden olmaktadır. Fabrikaların ürünleri ucuza mal etme zihniyeti yüzünden, içerisine asetik asit ilave edilen berrak sıvılar sirke olarak satılmaktadır. Bu nedenle, basit bir şekilde sirke nasıl yapılır öğrenirsek, evimizde kolayca kendi sirkelerimizi yapabiliriz. Şimdi, en çok tercih edilen sirke çeşitlerinden birkaçını tarif edelim.

1) Üzüm Sirkesi

Üzüm sirkesi yapabilmek için öncelikle bir kg üzüm, üç litre su, bir dilim kadar ekmek içi, az miktarda bulgur ve bir avuç nohut hazırlanır. Üzüm sirkesi yaparken üzümlerin çürük kısımları da kullanılabilir. Üzümün çekirdekli olması, siyah veya beyaz olması fark etmez. Hazırlanan üzümler beş litrelik bir cam kaba koyulur. Plastik kaplar da iş görür ancak sağlık açısından cam ve ahşap kapların tercih edilmesinde fayda vardır. Üzüm su oranı bir üç olmalıdır. Yani bir kg üzüm koyuyorsak üç litre suya ihtiyacımız var demektir. Sonrasında kabın ağzı tülbentle kapatılır. Bu sayede karışım hem hava alabilir hem de sinek, böcek gibi canlılar içine kaçamaz. Bu karışım ara ara karıştırılmalıdır. Bu arada zaman geçtikçe karışımın üzerinde beyaz bir tabaka oluşacaktır. Bu, küf değildir. Sirkenin oluşumunu sağlayan bakterilerin artıklarıdır ve doğal bir süreçtir, sirke anası olarak adlandırılır. Hazırlanan karışım on-on beş gün arasında bekletilir. Karışıma koyulan üzümlerin ve sapların iyice yumuşamış olmasına dikkat edilir. Sonrasında karışım ince bir süzgeçten geçirilerek süzülür. Kalan sulu kısma bir dilim ekmek içi, birkaç nohut ve bir miktar kaya tuzu atılır. Kavanozun kapağı kapatılarak kırk gün beklenir. Bu karışıma tarhun, melisa veya kekik de eklenebilir. Bu, kullanıcının damak tadına kalmış bir durumdur.

2) Elma Sirkesi

Elmalar yıkandıktan sonra kullanılacak olan kaplar iyice yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Elmalar küçük parçacıklara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suyu çıkarılır. Bu sular önceden yıkanmış kaplara alınır ve bire bir oranla su eklenir. Yani bir kg elma için bir litre suya ihtiyaç vardır. Sular kullanılmadan önce kaynatılıp soğutulmalıdır. Maya olması için bir fincan toz şeker ve bir çimdik kaya tuzu ilave edilir. Bakterilerin verimli çalışması için uygun sıcaklık ve oksijen önemlidir. Havayla teması artırabilmek için geniş ağızlı bir kavanoz seçilmesinde fayda vardır. Sineklerin geçemeyeceği ama havalandırmayı mümkün kılacak bir tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Zaman zaman karıştırmak, havalandırmayı artıracağından sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için on beş-yirmi beş santigrat derecelik bir ortam gerekmektedir. Ayrıca sirkeleşme için güneş ışığından uzak bir ortam gerekmektedir. Bunun için sirke için hazırladığımız karışım loş bir ortamda muhafaza edilmelidir. Sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önceden elde edilen doğal elma sirkesi karışıma katılabilir. Sirke, tercih edilen elma türüne göre üç ile altı hafta içerisinde oluşur. Sirkeleşme kokusu gelmeye başladıktan itibaren tadılır ve istenilen lezzet ve asit derecesine ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir. Bu duruma gelince karışım birkaç kat tülbentten geçirilerek süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Elde edilen sirke, hava almaya müsaade etmeyecek ince uzun şişelere tam doldurularak serin ve loş yerlerde muhafaza edilir.

3) Nar Sirkesi

Narlar bıçakla dörde bölünür, büyükçe bir kabın içinde taneler içeri düşecek şekilde ayrılır. İki adet beş yüz gramlık cam kavanoza nar taneleri paylaştırılır. Nar taneleri bir tahta kaşıkla ezilir. Daha önceden elde ettiğimiz doğal sirkeden bir miktar koyulur ve tuz ilave edilir. Üzerlerine su ilave edildikten sonra karıştırılır. Kavanozların ağzı sinek, böcek vs. girmemesi için bir tülbentle kapatılır. Karışım oda sıcaklığında kapalı bir ortama konulur. Belli aralıklarla kavanozlar çalkalanır. Yaklaşık iki ile üç hafta arasında karışımın üstünde sirke anası oluşur. Dört ile beş hafta sonrasında sirke kokusu alınmaya başlar. Geniş bir kabın üstüne bir süzgeç konulur ve karışım iyice süzülür. Sirkeler cam şişelere koyularak buzdolabında muhafaza edilir.

Ekstra Bilgiler

Sirke yapımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:

  • Sirkenin oluşum sürecinde sıcaklık ve havalandırma çok önemlidir.
  • Sirke anası, sirkenin doğal fermantasyon sürecinde oluşan bir maddedir ve bu süreci hızlandırmak için kullanılabilir.
  • Sirke yapımında kullanılan kaplar ve araç gereçler mutlaka temiz olmalıdır.
  • Sirke yapımında doğal ve organik meyveler kullanılması önerilir.

Evde yapılan sirke, marketlerde satılan fabrikasyon sirkelerden çok daha sağlıklıdır ve doğal fermantasyon süreci sayesinde daha fazla besin değeri taşır. Kendi sirkenizi yaparak hem sağlığınıza katkıda bulunabilir hem de mutfakta doğal bir lezzet kaynağı elde edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sirke Formülü Nedir?

Sirke Formülü Nedir?

Popüler İçerikler

Elma Sirkesi Zararları

Elma Sirkesi Zararları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Saç Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Saç Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Limon Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Elma Sirkesi Saça Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Saça Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Yüze Sürülür mü?

Elma Sirkesi Yüze Sürülür mü?

Enginar Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bit ve Sirke Olduğunu Nasıl Anlarız?

Bit ve Sirke Olduğunu Nasıl Anlarız?

Güncel

Sirke Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Sirke Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Elma Sirkesi Zayıflama

Elma Sirkesi Zayıflama

Sirke Neye İyi Gelir?

Sirke Neye İyi Gelir?

Elma Sirkesi Sarımsak Kürü

Elma Sirkesi Sarımsak Kürü

Elma Sirkesinin Zararları

Elma Sirkesinin Zararları

İncir Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

İncir Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Sirke Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Sirke Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Sirkenin Cilde Faydaları Nelerdir?

Sirkenin Cilde Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Kolestrolu Düşürür mü?

Elma Sirkesi Kolestrolu Düşürür mü?

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Elma Sirkesi Cilt Beyazlatma

Elma Sirkesi Cilt Beyazlatma

Emziren Anne Elma Sirkesi Kullanabilir  mi?

Emziren Anne Elma Sirkesi Kullanabilir mi?

Elma Sirkesi Varise Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Varise Faydaları Nelerdir?

Enginar Sirkesi Faydaları ve Kullanımı

Enginar Sirkesi Faydaları ve Kullanımı

Beyaz Sirke Nedir?

Beyaz Sirke Nedir?

Elma Sirkesi ile Zayıflama

Elma Sirkesi ile Zayıflama

Bal Elma Sirkesi Karışımı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bal Elma Sirkesi Karışımı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zayıflamak İçin Elma Sirkesi

Zayıflamak İçin Elma Sirkesi

Elma Sirkesi Kaç Günde Olur?

Elma Sirkesi Kaç Günde Olur?

Elma Sirkesi Maskesi

Elma Sirkesi Maskesi

Ardıç Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Ardıç Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Kilo Verme

Elma Sirkesi Kilo Verme

Akne Tedavisinde Elma Sirkesi

Akne Tedavisinde Elma Sirkesi

Balzamik Sirke Nedir?

Balzamik Sirke Nedir?