Bal Sirke Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Bal Sirke Tarifi ve Malzemeleri

Bal sirkesi, doğal süzme bal ile yapılan ve şifalı özelliğiyle öne çıkan bir sirke türüdür. Halk arasında fazla bilinmemekle beraber, arıcılık sektöründe polenli bal sirkesi olarak tanınan türü yaygın olarak kullanılmaktadır. Polenli bal sirkesi, gıda olarak tüketilmeye uygun olmayan ve arıcılık malzemesi olarak satılan bir üründür. Gıda şeklinde tüketilen bal sirkesi ise kestane balına benzer bal çeşitlerinden doğal yöntemlerle üretilmektedir. Bal sirkesi berrak ve hafif tadıyla bilinir.

Bal Sirke Nasıl Yapılır?

  • 1 su bardağı taze şekilde sıkılmış meyve suyu
  • 2 litre kaynar su
  • 1 kilo hakiki bal
Kaynamış su, balın üzerine dökülür. Mayalanmasını hızlandırmak için karışıma bir bardak taze sıkılmış meyve suyu eklenir. Bir çorba kaşığı ılık suyun içine bir miktar maya karıştırılır. Mayayı ballı suyun üzerine koyulacak bir dilim ekmek içi üzerine yayılır. Kabın üzerine bir tülbentle örtülüp, 15 gün kadar dinlendirilir. Akabinde ekmek dilimi alınıp, köpüğü temizledikten sonra süzülür. Elde edilen sıvı, üzerine tülbentle örtülü olacak şekilde açık havada sirke haline kadar yaklaşık bir ay boyunca dinlenmeye bırakılmalıdır.

Bal Sirkesi Faydaları Nelerdir?

  • Kolesterolü düşürmektedir. İçerdiği doğal enzimler ve asitler kanın daha ince akmasını ve sağlıklı olmasını sağlar.
  • Başta böbrekler, damarlar, karaciğer olmak üzere vücudu detoks görevi görüp temizler, mukus ve yağ kalıntılarını parçalar.
  • İçinde bulunan yoğun potasyum sayesinde hücrelerin büyümesini destekler.
  • Boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte, soğuk algınlığında içilebilir veya buğusu yapılabilir.
  • Sindirim bozukluklarında, kramplarda, idrar yolu enfeksiyonlarında şikâyetleri hafifletir.
  • Temizlik iş yerlerinde hem parlatıcı hem de dezenfektan olarak kullanılabilir.
  • Bal sirkesi cildi gençleştirir.
  • Sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar.
  • Zayıflamayı destekler.
  • Boğaz ağrısını giderir.
  • Saman nezlesini giderir ve mevsimsel alerjilere iyi gelir.
  • Mide hastalıklarına iyi gelir.
  • Damarları temizler ve kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur.
  • Beyin ve sinir sistemine faydalıdır.
  • Özellikle buharı ses kısıklığına iyi gelir. Azıcık sirkeyi suya koyduktan sonra elde edilen buharı soluyarak sinüsler için de faydalı olduğu söylenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sirkeyle Yıkanmak

Sirkeyle Yıkanmak

Haber Bülteni

Güncel

Limon Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Limon Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Elma Sirkesi Yüze Sürülür mü?

Elma Sirkesi Yüze Sürülür mü?