Sirke Formülü Nedir?
20 Haziran 2024

Sirke Formülü Nedir?

Sirke, ekşi ve asitli meyvelerden (elma, üzüm gibi) elde edilen bir sıvıdır. Koruyucu olarak salamura şeklinde ya da salata ve yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Sirke, oluşturduğu asitli ortam sayesinde gıdaların bozulmasına neden olan mikroorganizmaların büyümesini engeller ve böylece gıdaları korur.

Sirke Nasıl Oluşur?

Sirke, alkol oranı düşük içeceklerin, şarabın ya da şekerli ve nişastalı karışımların mayalanmasıyla oluşur. Kısaca, asetik asit içeren sulu bir karışımdır. Sirke bakterisi (mycoderma aceti) adı verilen mikroorganizma, mayalanma yaparak sirkeyi oluşturur. Sirke bakterisi alkollü çözeltileri sever ve burada gelişir. Daha sonra alkolü yükselten sirke bakterisi, suya ve asetik aside dönüşür.

Sirkeyi elde edebilmek için üç temel koşulun sağlanması gereklidir:
  • 20 ile 30 derece arasında sabit bir sıcaklık
  • Sirkenin hava ile temasta olması
  • Sirke yapılacak ortamda sirke bakterisinin bulunması

Sirkenin kimyasal formülü şu şekildedir:
  • CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O
Sirke oluşumu iki aşamadan gerçekleşir:

  • Önce etanol oksitlenerek asetaldehite dönüşür:
  • CH3CH2OH + ½O2 → CH3COH + H2O
  • İkinci aşamada, asetaldehit su ile oksitlenerek acetaldehyd triol olur:
  • CH3COH + ½O2 + H2O → CH3C(OH)3
  • Oksitlemenin son aşamasında sirke asidi oluşur:
  • CH3C(OH)3 + ½O2 → CH3COOH + H2O

Sirke Yapımı

Sirke, genellikle fıçılarda ya da düşey kazanlarda yapılır. Fıçılarda sirke oluşumunu sağlamak için 8 derecede 150 litre kadar su ve oldukça fazla sirke bakterisi hazırlanır. Bu karışıma her sekiz günde bir 10 litre kadar şarap eklenir. Bu işleme, sıvı seviyesi fıçıdaki deliğin 5 cm altına gelene kadar devam edilir. 15 gün sonra sirke elde edilir. Son olarak, 10 litre sirke fıçıdan alınır ve yerine 10 litre şarap konur.

Sirkenin kullanımı oldukça yaygındır. Yemeklerde tatlandırıcı olarak, turşu yapımında, temizleyici olarak ve sağlık alanında çeşitli faydaları bulunmaktadır. Antibakteriyel özellikleri sayesinde doğal bir dezenfektan olarak da kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sirke Sineği Türleri ve Özellikleri

Sirke Sineği Türleri ve Özellikleri

Böğürtlen Sirkesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen Sirkesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Kaç Günde Olur?

Elma Sirkesi Kaç Günde Olur?

Erik Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Erik Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Feridun Kunak Elma Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Feridun Kunak Elma Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sirke Mayası Tam Olarak Nedir?

Sirke Mayası Tam Olarak Nedir?

Elma Sirkesi Saça Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Saça Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Karaciğer Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Karaciğer Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Zararları

Elma Sirkesi Zararları

Sirke Sivilce Üzerinde Nasıl Etkilidir?

Sirke Sivilce Üzerinde Nasıl Etkilidir?

Elma Sirkesi Günde Kaç Kez İçilmeli

Elma Sirkesi Günde Kaç Kez İçilmeli

Limon Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Limon Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Limon Sirkesi Nasıl Yapılır?

Limon Sirkesi Nasıl Yapılır?

Elma Sirkesi Bal Su Hazırlama

Elma Sirkesi Bal Su Hazırlama

Zayıflamak İçin Elma Sirkesi

Zayıflamak İçin Elma Sirkesi

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? İbrahim Saraçoğlu

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? İbrahim Saraçoğlu

Bal Sirke Tarifi ve Malzemeleri

Bal Sirke Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeyle Yıkanmak

Sirkeyle Yıkanmak

Elma Sirkesi Güneş Lekesi İçin Kullanılabilir mi?

Elma Sirkesi Güneş Lekesi İçin Kullanılabilir mi?

Elma Sirkesi Maden Suyu Sivilce

Elma Sirkesi Maden Suyu Sivilce

Elma Sirkesi Sivilce İzleri

Elma Sirkesi Sivilce İzleri

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Oktay Usta

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Oktay Usta

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Balzamik Sirke Nedir?

Balzamik Sirke Nedir?