Alıç Sirkesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Alıç Sirkesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi

Alıç Nedir?

Alıç, gülgiller familyasından bir grup dikenli çalı ve ağacın ortak adıdır. Anayurdu kuzey yarım kürenin ılıman bölgeleri olan bu bitkiler genellikle ormanlık ve taşlık yerlerde yetişir. Türkiye'de yabani olarak yetişen 20 kadar alıç türü vardır. Bu türlerden en yaygını hemen her bölgede yetişen ve meyveleri ipe dizilerek satılan türe Anadolu'da "Geyik Dikeni" de denir. Öbür alıç türlerinin de yemişen, ekşimuşmula, edran gibi ilginç adları vardır.

Alıç Ağacının Özellikleri

Alıç ağacının gövde kabuğunda o kadar çok çatlak ve yarık vardır ki, ağaç olduğundan daha yaşlı görünür. Bitkilerin dalları oldukça esnek, körpe yaprakları ise koyu zümrüt yeşilidir. Yabani alıçlardan çoğunun çiçekleri kar gibi bembeyaz kümeler oluşturur. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen türlerin çiçekleri ise genellikle pembe ya da parlak kırmızıdır. Alıcın küçük ve yuvarlak meyveleri bitkinin türüne göre 5 mm ile 2 cm çapında, kırmızı, turuncu veya sarı renktedir. Tadı genellikle hafif ekşimsi olan bu meyveler tıpkı elma gibi bir 'yalancı meyve'dir. Yani çiçek sapı şişkinleşmiş ve gerçek meyve olan yumurtalığı dıştan kuşatmıştır. Kışın dondurucu soğuklar başladığında alıcın meyvesi kuşların en önemli yiyeceği olur. Bu yüzden Anadolu'da bazı alıç türlerine "Kuş Yemişi" de denir. Alıç meyvesi ve de alıç sirkesi tansiyon düşürücü, damar sertliği önleyici ve sinirleri yatıştırıcı özellikler taşıyan çiçekleri de birçok ilacın ham maddesidir.

Alıç Sirkesinin Faydaları

Alıç, yabani olarak yetişen, elmaya benzeyen küçük, sarı, yuvarlak ve son derece şifalı bir meyvedir. Aluç ismi ile de anılmaktadır. Her derde deva olan ve saf alıç sirkesinin yapımı çok kolaydır. Alıç sirkesinin faydaları da sayılmayacak kadar çoktur.

Alıç Sirkesi Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg Alıç
  • 1/2 su bardağı taze üzüm
  • 1 adet Olgun Cennet Hurması (Trabzon hurması)
  • 10 adet nohut
  • 1/2 su bardağı ekşi reçel suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 litre su
  • 1 adet 5 litrelik cam kavanoz

Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?

  • Alıçları iyice yıkadıktan sonra ortadan ikiye veya dörde bölerek cam kavanoza doldurmaya başlayın.
  • Üzümü ve cennet hurmasını da güzelce yıkayarak cennet hurmasını arzuya göre dilimleyin.
  • Kavanozun ortasına kadar alıçla doldurduktan sonra araya 10 adet nohudu, yarım su bardağı ekşi üzüm suyunu, cennet hurmasını ve üzüm tanelerini ekleyin.
  • Geriye kalan alıçları da ilave edin, üzerine 1 çay kaşığı tuzu da ekleyin.
  • Kavanozun ağzına kadar içme suyu ile doldurun, ağzını bir bez parçası veya tülbentle kapatın ve mutfağın serin bir yerinde bekletin.
  • 5 gün sonunda kavanozu normal sıcaklıkta olan bir yere koyun.
  • Mayalanma başladığında hafif taşmalar olabilir. Sabah ve akşam veya ara sıra bir tahta kaşıkla sirkeyi karıştırarak taşmayı engelleyin.
  • 1 ay kadar bekletin. 1 ayın sonunda sirkeyi başka bir cam kavanoza süzün. Kavanozun dibinde kalan alıçları elinizle sıkın ve suyunu kavanoza dökün, posasını ise çöp atın.
  • Sirkeyi bu işlemden sonra 1 ay daha bekletin.
  • Kokmaya başladığında dibindeki tortuyu bulandırmadan başka bir cam kavanoza süzün. Artık alıç sirkesi kullanıma hazırdır.
  • Kavanozun dibindeki tortuyu da tülbentten süzerek salata ve yemeklerde kullanın.

Ekstra Bilgi: Dr. Feridun Kunak'ın Alıç Sirkesi Tarifi

  • 3 litre suyla, 4 su bardağı alıç meyvelerini cam bir kavanoza koyun. Üzerine 1 çay bardağı daha önceden yapılmış %100 doğal alıç sirkesi veya yoksa hakiki %100 doğal üzüm sirkesi veya nar sirkesi de olabilir, 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ilave edin. Kavanozun ağzını bir bezle örtün.
  • 1 hafta boyunca gelip gidip bir tahta kaşıkla karıştırın. Kavanozu yaklaşık bir hafta kadar güneşe bırakın.
  • Bir hafta sonra tezgâh altında mutfakta serin bir yerde bekletin. Alıçlar kavanozun dibine çökmeye başladığında sirke olmuş demektir. Yine cam bir kavanoza süzün, tanelerini sıkın ve posasını çöp atın.
  • Alıç sirkesini kullanmaya başlayın. Faydaları sayılmayacak kadar çoktur. Sabahları 1 çorba kaşığı sirkeyi 1 bardak suya karıştırıp içilirse çoğu hastalıklara iyi geldiği ispatlanmıştır.

Alıç sirkesi, doğal yollarla hazırlanan ve sağlık açısından birçok faydası olan bir üründür. Doğru malzemeler ve sabırlı bir süreçle evde kolayca yapılabilir. Sağlıklı yaşam için doğal çözümlerden biri olan alıç sirkesini düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Murat Özer

11 Nisan 2024 Perşembe

Göbek fıtığına iyi gelir mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Soysaltürk

Sabahları bir çorba kaşığı sirkeyi bir bardak suya karıştırılıp içilirse göbek fıtığı ile beraber bir çok hastalığa faydası olacaktır. Faydaları sayılamayacak kadar çoktur.

2. Cevap
cevap

Sebla

Alıç sirkesi göbek ve çevresine çok büyük etkileri olduğu gibi göbek fıtığında ya da göbek ağrılarına karşı kullanılabilir. Oldukça faydalıdır. Deneyebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sirke Formülü Nedir?

Sirke Formülü Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sirke Nasıl Yapılır?

Sirke Nasıl Yapılır?

Elma Sirkesi Siğil

Elma Sirkesi Siğil

Elma Sirkesi Su Karışımı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Su Karışımı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Saça Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi Saça Faydaları Nelerdir?

Güncel

Aç Karnına Elma Sirkesi

Aç Karnına Elma Sirkesi

Güncel

Sirkeyle Yıkanmak

Sirkeyle Yıkanmak