Elma Sirkesi Kaç Günde Olur?

Elma sirkesi yapımı, doğal ve sağlıklı bir süreçtir. Doğru malzemelerle ve dikkatli bir yöntemle evde lezzetli sirke elde etmek mümkündür. Fermentasyon sürecine özen göstermek, kaliteli bir sonuç için önemlidir. Elma sirkesi, mutfaktan temizlik alanına kadar birçok alanda kullanılabilir.
Elma Sirkesi Kaç Günde Olur?
09 Eylül 2024

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?


Elma sirkesi yapımı, doğal bir süreçtir ve bu süreci desteklemek için kullanılan malzemelerin tamamen doğal olmasında fayda vardır. Elma sirkesi yaparken kullanacağınız elmaların tamamen kuru olması gerekir. Fermentasyon sürecinin başlaması için elmaların üzerindeki doğal flora bu şekilde açığa çıkar. Kuru haldeki elmalarını küp-küp doğrayarak kavanoza koyun. Kavanozun yarısı doğranmış elma olmalıdır. Kavanozun geri kalan kısmını içme suyu ile tamamlayın. Fermentasyonun olabilmesi için kesinlikle içme suyu kullanılmalıdır. Musluk suyu, fermentasyonu engeller. Kavanozun ağzından aşağı yukarı 3-4 parmak boşluk olmalıdır. Sirke fermente olmaya başladığında gaz çıkışı nedeniyle taşma olabilir. Fermentasyon süresince doğal ev yapımı bir sirke ya da sirke anası kullanılmalıdır. Hazırladığınız sirkenin ağzını temiz bir bez ya da tülbentle kapattıktan sonra ağzını lastikle bağlayın.

Sirkeyi yaptıktan sonra mutlaka üzerine yaptığınız tarihi belirten bir etiket yapıştırmalısınız. Kavanozu mutfağınızın ışık almayan bir kısmına koyun. Bundan sonra yapmanız gereken şey fermentasyon sürecini hızlandırmak için her gün mutlaka tahta bir kaşık yardımıyla karıştırmak olacaktır. Elmalar suyun dibine çökünce karıştırma işlemini bırakabilirsiniz. Elmaların suyun dibine çökme süreci yaklaşık 3 hafta kadar sürecektir. Bu aşamadan sonra sirkenizin yüzeyinde incecik tüle benzer bir şey olan sirke anası oluşmaya başlayacaktır. Bu tül gibi görünen şeye sakın dokunmayın. Sirke anası olgunlaşma sürecini tamamladığında tıpkı elmalar gibi dibe çökecektir. Sirke anası dibe çöktükten sonra, sirke anasını tahta bir kaşık yardımıyla alabilirsiniz. Sirkenizi ise bir tülbent yardımıyla süzerek cam bir şişeye aktarma zamanı gelmiş demektir. Bu aşamada sirkenizin tadına bakabilirsiniz ama sirkedeki fermentasyon süreci hala bitmemiştir ve devam etmektedir. Eğer sirke istediğiniz kadar keskin bir tada sahip değilse sirke anasını tekrar içine bırakabilirsiniz. Bu aşamada fermentasyonun devam edebilmesi için sirke anasını sirkenin içine koyduysanız ağzını kapakla değil tekrar tülbentle kapatın ve loş, ışık almayan bir yere bırakın. Bu durumda yine 3 haftalık bir bekleme sürecine giriyor olacaksınız. Sirke keskinleşip istediğiniz tadı aldığı zaman tekrar süzün, içindeki sirke anasını yaptığınız sirkeden biraz ilave ederek serin bir yerde daha sonraki sirke kullanımlarında maya olarak kullanabilirsiniz. İkinci süzme işlemini yaptığınız tarihi tekrar üzerine not ederek ağzı kapaklı bir cam şişede sirkenizi kullanıma hazır olarak serin bir yerde bekletebilirsiniz. Sirkenin kullanmadan önceki dinlenme süreci ne kadar uzun olursa o kadar kıymetli ve lezzetli bir sirkeniz olur.

Elma Sirkesi Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Elma sirkesi yapımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:
  • Elmaların doğal ve kimyasallardan arındırılmış olması gerekmektedir.
  • Kullanılan suyun mutlaka içme suyu olması gereklidir.
  • Kavanozun ağzını tülbentle kapatmak, hava almasını sağlamak açısından önemlidir.
  • Fermentasyon sürecinde her gün tahta bir kaşıkla karıştırmak, süreci hızlandırır.
  • Sirke anasına dokunmamak, fermentasyon sürecinin sağlıklı ilerlemesi için gereklidir.

Elma Sirkesi Kullanım Alanları


Elma sirkesi, birçok kullanım alanına sahiptir:
  • Doğal bir temizlik malzemesi olarak kullanılabilir.
  • Salatalarda ve yemeklerde lezzet verici olarak tercih edilebilir.
  • Cilt bakımında tonik olarak kullanılabilir.
  • Saç bakımında, saçları parlatmak için kullanılabilir.
  • Sağlık açısından su ile seyreltilerek içilebilir.

Sonuç

Elma sirkesi yapımı, sabır ve özen gerektiren bir süreçtir. Doğru malzemeler ve doğru yöntemlerle yapıldığında, sağlıklı ve lezzetli bir elma sirkesi elde etmek mümkündür. Yukarıdaki adımları ve dikkat edilmesi gereken noktaları takip ederek, evde kaliteli elma sirkesi yapabilirsiniz. Elma sirkesinin birçok farklı kullanım alanı bulunmakta olup, doğal ve sağlıklı bir alternatif olarak hayatınıza katabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
sibel 26 Mayıs 2024 Pazar

Hazırladığımız aynı elma sirkesi limon karışımını yüzümüze birkaç gün kullanabilir miyiz? Beklemesinin bi sakıncası olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Sibel Hanım,

Elma sirkesi ve limon karışımı cildiniz için oldukça asidik olabilir. Bu tür karışımları kullanırken dikkatli olmalısınız. Karışımı birkaç gün bekletmek yerine taze olarak hazırlayıp hemen kullanmanız daha güvenli olacaktır. Ayrıca, cildinizde herhangi bir tahriş veya alerjik reaksiyon oluşup oluşmadığını kontrol etmek için önce küçük bir alanda denemenizi tavsiye ederim. Eğer herhangi bir olumsuz etki görürseniz kullanmayı bırakmalısınız.

2. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Sibel Hanım,

Elma sirkesi ve limon karışımını yüzünüzde kullanmadan önce dikkatli olmanızda fayda var. Bu karışım asidik olduğu için cildinizde tahrişe neden olabilir. Beklemesi durumunda da asidik seviyeleri değişebilir ve bu da cildinize zarar verebilir. Bu tür karışımları her kullanımda taze olarak hazırlamanız ve önce küçük bir bölgende test etmeniz daha güvenli olur.

Sevgiler,

3. Cevap
cevap
Sanal

Merhaba, sibel hanım sirke bilindik üzere zarar yerine çokça faydası vardır. Yüzünüzede uygulayın ama çok bekletmeyin limon daha keskin olduğu için gözeneklerinizi tahriş edebilir.

soru
Selçuk 05 Mayıs 2024 Pazar

Elma sirkesi yapacağınız zaman kullandığınız elmaların kupkuru olması gerekir. derken sirkeyi yapmak için elma kurusu kullanmak gerektiğini mi anlamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Selçuk bey, elma sirkesi yaparken kullanılacak elmaların kuru olmasından kastı edilen şey, elmaların yıkandıktan sonra iyice kurulanmış olmasıdır. Elma kurusu kullanmak gerekmez, taze elmalar ile de sirke yapabilirsiniz.

Çok Okunanlar
Elma Sirkesi Kolesterol
Elma Sirkesi Kolesterol
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Elma Sirkesi Sarımsak Kürü
Elma Sirkesi Sarımsak Kürü
Elma Sirkesi Gargara Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Elma Sirkesi Gargara Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Sirkenin Faydaları Nelerdir?
Sirkenin Faydaları Nelerdir?
Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?
Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?
Karbonat Sirke Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Karbonat Sirke Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Güncel
Cilt Lekeleri İçin Elma Sirkesi
Cilt Lekeleri İçin Elma Sirkesi
Güncel
İncir Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri
İncir Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?
Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?
Elma Sirkesinin Zararları
Elma Sirkesinin Zararları
Elma Sirkesi Nasıl İçilir?
Elma Sirkesi Nasıl İçilir?
Sirke Mayası Tam Olarak Nedir?
Sirke Mayası Tam Olarak Nedir?
Bit Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Bit Sirkesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Elma Sirkesi Diyeti
Elma Sirkesi Diyeti
Balzamik Sirke Nedir?
Balzamik Sirke Nedir?
Elma Sirkesi Tansiyona İyi Gelir  mi?
Elma Sirkesi Tansiyona İyi Gelir mi?
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Elma Sirkesi Cilt Beyazlatma
Elma Sirkesi Cilt Beyazlatma